Bezienswaardigheden aan de Costa Blanca

De meeste mensen die de Costa Blanca bezoeken die doen dat om te genieten van het aangename klimaat, de stranden en het heerlijke leven aan de kust. De Costa Blanca heeft echter meer te bieden. De Costa Blanca biedt een aantal leuke, mooie en interessante bezienswaardigheden die je verblijf in Spanje extra de moeite waard maken.

Op deze pagina bieden informatie over een deel van de vele bezienswaardigheden die je aan de Costa Blanca aantreft.

Excursies en tickets

Via gespecialiseerde bedrijven zoals GetYourGuide en Tiqets kun je entreetickets, tours en activiteiten in de Costa Blanca bekijken en reserveren. Zo ben jij zeker van jouw plaatsje tijdens je vakantie in de Costa Blanca.

✅ gegarandeerde toegang / deelname
🎟️ skip-the-line tickets
📷 unieke ervaringen in de Costa Blanca
💳 te reserveren zonder creditcard

entreetickets, activiteiten en tours in de Costa Blanca via Tiqets

entreetickets, activiteiten en tours in de Costa Blanca via GetYourGuide

Castillo de Santa Bárbara

Midden in Alicante staat Monte Benacantil. Deze 166 meter hoge berg is al eeuwenlang strategisch gezien een belangrijke plek binnen de stad Alicante. Het biedt een perfect uitzicht over de stad en de zee. Vroeger is hier het Kasteel van Santa Barbara gebouwd. Castillo de Santa Bárbara bestaat uit verschillende elementen die gedurende verschillende tijdperken toegevoegd zijn. De meest recente toevoegingen zijn de telecommunicatie-antennes die bovenop het fort staan en de nieuwe liften die je vanuit het hart van de berg naar boven brengen. Je hoeft daarom niet zelf naar boven te lopen om van het adembenemende panoramische uitzicht over Alicante te genieten.

Castillo de Santa Bárbara

Chocolade

Liefhebbers van chocolade moeten een bezoek brengen aan Villajoyosa. Dit stadje is van oorsprong een vissersdorp. De chocolade-industrie is echter ook al jarenlang een belangrijke bron van inkomsten en werkgelegenheid is Villajoyosa. Als toerist kun je de fabrieken van Valor of Perez bezoeken. Een deel van beide fabrieken is ingericht als chocolademuseum.

Penyal d’Ifac

Het stadje Calp (Calpe) is om de 332 meter hoge rots Penyal d’Ifac heen gebouwd. Penyal d’Ifac is een natuurpark waar je door middel van een ongeveer anderhalf uur durende wandeling doorheen kunt gaan. Je ontdekt dan de typische flora en fauna die hier in de loop der jaren ontstaan is. Zorg er voor dat je stevige (wandel)schoenen aan hebt en voldoende water bij je hebt. Tijdens de wandeling kun je niets kopen.

Penyal d’Ifac

Historische hart van Altea

De oude binnenstad van Altea kent één van de fraaiste pleinen van de Costa Blanca. De daaraan gelegen Virgin de Consuelokerk is met haar karakteristieke blauwe koepels de grote aandachttrekker. Je ziet ze vanaf de snelweg al, omdat de kerk op een hoger punt in Altea staat. Aan het plein zitten een aantal fraai gelegen terrasjes.

Explanada de España

Vrijwel iedere aan de kust gelegen plaats heeft wel een wandelpromenade. Deze zijn in de meeste gevallen gelegen langs het strand of zelfs direct aan het water. De fraaiste promenade ligt niet direct aan het water, maar enkele tientallen meters daar vandaan. In het centrum van Alicante ligt Explanada de España. Deze ongeveer zeshonderd meter lange promenade is één van de hoogtepunten van de stad.

Op de door rijen palmbomen van elkaar gescheiden wandelpaden (drie stuks) speelt het sociale leven van Alicante zich deels af. Dat merk je vooral in de avonduren. Senioren komen hier met elkaar kletsen of een spelletje doen. Jongeren zoeken elkaar hier op. Toeristen komen hier om te winkelen bij de vele marktkraampjes en om het hele schouwspel te bewonderen. Centraal op de Explanada de España staat het auditorium van Alicante. Hier worden geregeld voorstellingen gehouden.

Explanada de España

De strandtentjes van Xàbia

De meeste toeristen in Xàbia (Jávea) zoeken overdag het Arenal strand op. Dit grote zandstrand is de grote trekpleister van Xàbia. Als je niet voor het zwemmen gaat maar vooral van het fraaie zeezicht wilt genieten dan moet je naar het strand Segon Muntanyar gaan. Dit ligt tussen het oorspronkelijke dorp Xàbia en het Arenal strand in. Het strand bestaat uit zandsteen, rotsen en kiezels. Hier staan verspreid van elkaar een aantal strandtentjes war je heerlijk kunt genieten van een hapje, een drankje en een niet door drukte verziekt uitzicht op de Middellandse Zee.

De strandtentjes van Xàbia

De kleurrijke huisjes van Villajoyosa

Voor de komst van de toeristen waren landbouw en visserij altijd de belangrijkste bronnen van inkomsten aan de Costa Blanca. Niet voor niets dat de meeste badplaatsen van tegenwoordig vroeger vooral vissersdorpen waren. Zo ook Villajoyosa, gelegen onder de rook van Benidorm. Om de vissers uit Villajoyosa vanaf zee te laten zien waar hun huizen stonden, schilderde men de huizen in allerlei fraaie pastelkleuren. In de loop der jaren sloeg de tand des tijds toe. Eind vorige eeuw hebben de huisjes een flinke opknapbeurt gehad. Ze hebben weer de uitstraling van voorheen, misschien zelfs mooier. De pastelkleurige huisjes van Villajoyosa zijn de moeite van het bezoeken waard.



Plaça del Castell

De stadsdelen Poniente en Levante worden aan de kust gescheiden door een kaap. Bovenop deze kaap ligt Plaça del Castell: een groot plein dat uit verschillende onderdelen bestaat. Vanaf Plaça del Castell heb je een fantastisch uitzicht over beide delen van Benidorm. Niet voor niets dat het plein één van de best bezochte plekjes van Benidorm is.

Plaça del Castell

Palmenstad Elx (Elche)

Meer dan duizend jaar geleden begonnen de Arabieren, die toen in deze streek de macht hadden, met het planten van vele palmbomen in en rondom Elx (Elche). Dit is uitgegroeid tot een hoeveelheid van meer dan driehonderdduizend palmbomen. Elx heeft daarom een unieke uitstraling gekregen die het ook zal behouden. De plaatsing van de Palmeral van Elx op de Werelderfgoedlijst van UNESCO in het jaar 2000 zorgt ervoor dat de palmbomen niet gekapt mogen worden. Het grootste deel van het palmenbos kun je vrij bezoeken. Een klein gedeelte is onder de naam Huerto del Cura ingericht als botanische tuin. Om dat deel te bezoeken moet je geld betalen.

Vlooienmarkt van Xaló

Iedere zaterdag wordt het dorp Xaló (Jalón) overspoeld met toeristen. Reden is de wekelijkse vlooienmarkt die hier aan de westkant gehouden wordt. Naast de gebruikelijke kraampjes met imitatie zonnebrillen, namaaktassen en Spaanse jurkjes vind je hier heel veel andere spullen. Het grootste deel van de markt is nog echt een vlooienmarkt. Je hebt vooraf geen idee wat je aantreft, wat het snuffelen extra leuk maakt. Wees wel op tijd, want rond een uur of twee in de middag worden de kraampjes alweer afgebroken.

Vlooienmarkt van Xaló

Feesten

Spanjaarden zijn dol op feesten en tradities. Katholieke feesten worden dan ook uitbundig gevierd, met name de week voor Pasen (de Heilige Week). Wat je aan de Costa Blanca niet mag missen zijn een tweetal soort feesten, waar iedere plaats haar eigen invulling aan geeft en waarvan ook de data verschillend zijn per jaar. Deze twee feesten zijn de Patroonsfeesten (ter ere van de patroonheilige van de betreffende plaats) en de Fiestas Moros y Cristianos. Bij dit laatstgenoemde feest viert men de overwinning van de Christenen op de Moren. Vuurwerk, parades en allerlei voorstellingen horen bij deze meerdaagse feesten.

Valencia

Met bijna twee miljoen inwoners is Valencia veruit de grootste stad binnen de regio Costa Blanca. Valencia vormt de noordelijke grens van de Costa Blanca. Niet alleen wat betreft inwoners behoort Valencia tot de grootste steden van Spanje, ook als stedentripbestemming doet de stad het erg goed. Waarom dan geen bezoekje aan Valencia inlasten als je toch aan de Costa Blanca bent? Als je zorgt dat je vroeg genoeg aankomt in Valencia dan heb je voldoende tijd om een redelijk deel van de vele bezienswaardigheden te bezoeken. Hoogtepunten zijn onder andere La Lonja de la Seda, Iglesia de los Santos Juanes, Plaza de la Vírgen, Plaza del Ayuntamiento en het hoogstandje op het gebied van moderne architectuur: Cuitat de les Arts i Cìences. Wie musea of exposities wil bezoeken die heeft een ruime keuze. Onze favoriet is het wetenschappelijk museum Museu de les Cìences Príncipe Felipe. Als je Valencia bezoekt dan is er één gerecht dat je moét eten: paella. Dit tegenwoordig typisch Spaanse rijstgerecht komt oorspronkelijk uit Valencia. Op de vele terrassen van de stad kun je meerdere tongstrelende variaties op dit gerecht bestellen.

Pretparken

Benidorm is dé plek van vertier aan de Costa Blanca. Het zal dan ook niemand verbazen dat je juist hier een vrij grote concentratie aan pretparken hebt. De dierentuin van Benidorm is Terra Natura. Een fraai aangelegde dierentuin met een leuke verzameling aan dieren. Terra Mitica is het park waar je naartoe gaat voor achtbanen, show, waterbanen en andere attracties. Het aquarium van Benidorm is Mundomar. Hier kun je genieten van dolfijnenshows en zeeleeuwenshows. In Aqualandia en Aqua Natura heb je twee waterparken die de moeite waard zijn. Deze zijn alleen tijdens het zomerseizoen geopend.

Barrio de Santa Cruz

In de stad Alicante ligt de wijk Barrio de Santa Cruz, dat ook wel kortweg met El Barrio aangeduid wordt. Deze wijk ligt in het verlengde van het centrum in de richting van Monte Benacantil. Wie door Barrio de Santa Cruz wandelt die vergeet ineens dat hij/zij in een vrij grote stad loopt. De oude volkswijk biedt je een glimp in het dagelijks leven van de lokale mensen. Probeer vooral niet om via een vooraf vastgestelde route te lopen maar laat je zintuigen je leiden door de vele straatjes en trappen.

Barrio de Santa Cruz

Cuevas de Canelobre

De Grotten van Canelobre liggen vlak bij het dorp Busot. Met een gids kun je de wandeling door de hoogstgelegen grotten van Spanje maken. De hoofdgrot heeft een hoogte tot maar liefst zeventig meter en biedt een geweldige akoestiek. Deze grot wordt De Kathedraal genoemd. De wandeling brengt je langs stalagmieten en stalactieten. De hoeveelheid mensen die naar binnen mag is variabel. Dit wordt mede bepaald door de hoeveelheid CO2 en de luchtvochtigheid. Het kan daarom zijn dat je eventjes moet wachten vooraleer je naar binnen mag.

Guadelest

Het dorpje Guadelest ligt in het binnenland. Het oude dorp is een samensmelting van bezienswaardigheden. Dit is de reden dat dagelijks duizenden bezoekers afreizen naar Guadelest. De ligging van de dorpskern is wat het zo uniek maakt. Het dorp ligt verscholen achter en op een berg. Er is slechts één toegang tot dit deel van het dorp: een tunnel leidt je naar binnen. Hierdoor was het dorp ideaal te verdedigen tegen vijanden. De dorpelingen zagen vijanden als van veraf aankomen vanwege de torentjes die ze als een soort van kraaiennest gebouwd hebben. In Guadelest vind je het Kasteel van Guadelest (die moet je bezoeken), een fraai dorpsplein met schitterend stadhuis en meerdere musea.

Guadelest