Handig om te weten

Een goede reisvoorbereiding is essentieel voor iedere reis. Wie naar Costa Blanca reist die zal bijvoorbeeld willen weten hoe het zit met fooien, paspoorteisen, feestdagen en welke stekkers je nodig hebt voor je elektronische apparatuur.

Op deze pagina bieden we allerlei handige reisinformatie die je kunnen helpen bij het plannen van je reis naar de Costa Blanca. Mocht er hier iets niet vermeld staan dan kun je vaak terecht op fora, gespecialiseerde Costa Blanca-sites en in reisgidsen over Costa Blanca.

Mocht de informatie op deze pagina om de één of andere reden niet (helemaal) correct zijn volgens u, laat het dan weten via het contactformulier. We streven er uiteraard naar om de info op deze pagina altijd zo up-to-date mogelijk te houden.

Excursies en tickets reserveren

Via gespecialiseerde bedrijven zoals GetYourGuide en Tiqets kun je entreetickets, tours en activiteiten in de Costa Blanca bekijken en reserveren. Zo ben jij zeker van jouw plaatsje tijdens je vakantie in de Costa Blanca.

✅ gegarandeerde toegang / deelname
🎟️ skip-the-line tickets
📷 unieke ervaringen in de Costa Blanca
💳 te reserveren zonder creditcard

entreetickets, activiteiten en tours in de Costa Blanca via Tiqets

entreetickets, activiteiten en tours in de Costa Blanca via GetYourGuide

Alarmnummers

In geval van nood bel je net als in Nederland 112. Dit nummer kan je doorschakelen naar politie, brandweer en/of medische hulpdienst. De operator aan de andere kant verbindt je direct door naar de nodige hulpdienst.

Wil je rechtstreeks met de politie bellen dan kun je via 091 de Policia Nacional bellen (stedelijke politie), via 062 kun je de Guardia Civil bellen. Dit is de politie waarvan het platteland en de dorpen hun domein is.

Drinkwater

Hoewel er geen direct gevaar voor de gezondheid is, kun je het leidingwater in de Costa Blanca als drinkwater beter vermijden als het aankomt op smaak. Het kraanwater heeft een duidelijke chloorbijsmaak. Ook voor het zetten van koffie en thee is het gebruik van leidingwater niet aan te raden. Niet alleen vanwege de smaak, ook vanwege de redelijk hoge concentraties aan kalk die in het water voor kunnen komen.

De supermarkten bieden een groot assortiment aan mineraalwater in flessen. De prijzen per liter liggen, zeker als je gebruik maakt van de grote vijfliter-flessen, aanzienlijk lager dan wat je in een Nederlandse supermarkt betaalt voor bijvoorbeeld Spa blauw. Tandenpoetsen kun je gewoon met kraanwater doen. Dat verschil merk je door de smaak van de tandpasta toch niet.

Drinkwater

Douane & documenten

Om naar de Costa Blanca te reizen heb je geen paspoort of identiteitskaart nodig om de grenzen te passeren. De grenscontroles zijn door de invoering van het Schengen-verdrag opgeheven op de routes naar Spanje. Je hebt echter wel een geldig paspoort of een ID-kaart nodig om je te kunnen identificeren als daarom gevraagd wordt door de politie. Ook als je met het vliegtuig naar Spanje reist zul je je moeten kunnen identificeren tegenover de luchtvaartmaatschappij. Vaak is dat bij het inchecken met bagage en bij het aan boord gaan.

In principe is er vrij vervoer van goederen. Daar zijn wel een paar uitzonderingen en beperkingen op. Zo mag je geen spullen meenemen die wettelijk verboden zijn. Ook is er een beperking wat betreft goederen waar accijns op geheven wordt, zoals alcohol en tabak. Je wordt geacht een redelijke hoeveelheid voor eigen gebruik mee te mogen nemen. Dit is bijvoorbeeld 90 liter wijn, 10 liter gedestilleerde drank en 800 sigaretten per persoon. Het invoeren van alle soorten drugs is verboden. In Spanje is men niet zo liberaal op het gebied van drugs als in Nederland.

Met TUI naar de Costa Blanca

Elektriciteit

Aan de Costa Blanca (en de rest van Spanje) gebruikt men dezelfde stekkers en stopcontacten als in Nederland en België. Het voltage is ook hetzelfde. Je hebt dus geen transformators, adapters of reisstekkers nodig om je elektrische apparaten te gebruiken. Houd er rekening mee dat slecht weer tot stroomuitval kan leiden. Dat komt omdat men hier vooral gebruik maakt van kabels boven de grond. Deze zijn veel kwetsbaarder voor harde wind.

Feestdagen

De Costa Blanca kent behalve de landelijke feestdagen ook een aantal lokale feesten en herdenkingen. Deze hebben vaak een katholieke oorsprong of hebben te maken met de overwinning van de Christenen op de Moren. Welk feest waar en wanneer gevierd wordt is vaak per plaats afhankelijk. Populaire feesten zijn Moros & Cristianos, Las Fallas, Hogueras, Virgin del Carmen en de zogenaamde Patroonsfeesten.

Onderstaande feestdagen zijn nationale en katholieke feestdagen die gevierd worden aan de Costa Blanca. Banken, kantoren, winkels en een aantal musea zijn dan vaak gesloten of kennen aangepaste openingstijden. Soms doen restaurants hier ook aan mee.

1 januari – Nieuwjaarsdag
6 januari – Driekoningen
1 mei – Dag van de Arbeid
15 augustus – Maria Hemelvaart
9 oktober – Día de la Comunidad Valencia
12 oktober – Día de la Hispanidad
1 november – Allerheiligen
6 december – Día de la Constitución
8 december – Onbevlekte Ontvangenis
25 december – Eerste Kerstdag
variabel – Witte Donderdag, Goede Vrijdag, Pasen en Pinksteren

Fooien

Het geven van fooien is vrij normaal in Spanje, dus ook aan de Costa Blanca. Werknemers in de toeristische sector vullen hiermee hun vrij schamele basisloon aan. Een goede richtlijn is om naar boven af te ronden naar een bedrag dat ongeveer 5 tot maximaal 10 procent boven de rekening ligt. Hetzelfde geldt voor taxichauffeurs.

Geld

Reizen naar de Costa Blanca betekent dat je geen geld hoeft te wisselen. Spanje doet net als Nederland al vanaf het begin mee aan de euro. Je betaalt hier dus gewoon met euro’s. Geen gedoe met omrekenen of wisselkosten. Als je geld wilt pinnen dam kun je dat bij veel geldautomaten doen. Zeker in de toeristische plaatsen zijn er volop geldautomaten beschikbaar. Let wel op, want ook hier op vakantie kun je te maken krijgen met skimming. Zorg er daarom voor dat men je pincode nooit kan zien.

Geld

Gezondheid

Net als in Nederland kun je ook op vakantie medische zorg nodig hebben. De grote concentratie aan toeristen aan de Costa Blanca heeft ertoe geleid dat er ook redelijk wat buitenlandse artsen werkzaam zijn in deze regio. Op redelijk wat plekken kun je terecht bij Engelse, Duitse en zelfs Nederlandse artsen. Wie in een levensbedreigende situatie terechtkomt die moet alarmnummer 112 bellen. Voor ‘gewone’ noodgevallen zijn er medische posten waar je terecht kunt. Informeer bij de hotelreceptie, de campingbeheerder of de eigenaar van je vakantiewoning waar de dichtstbijzijnde dokterspost is waar je terecht kunt.

Met uitzondering van de hitte en sterke zon in de zomer zijn er geen specifieke gezondheidsrisico’s die gelden voor de Costa Blanca. Er is geen sprake van tropische ziektes. Belangrijk is om de zon tijdens de heetste uren te mijden, goed aan bescherming tegen de zon doet (smeren, kleding, schaduw) en om voldoende te drinken. De voorkeur wordt hierbij gegeven aan water.

Gezondheid

Insecten

Aan de Costa Blanca kun je met allerlei soorten insecten te maken krijgen: muggen, wespen, kakkerlakken en andere soorten insecten. Wespen laten zich al vroeger zien dan in Nederland, maar net als bij ons worden ze pas tegen augustus vervelend. Wespen zie je vooral in de bosrijke urbanisaties van de Costa Blanca. Muggen kunnen de hele zomer je het leven zuur maken. Probeer tegen de tijd dat het schemerig is deuren en ramen dicht te houden of door middel van horren af te schermen tegen muggen. Wie buiten zit die kan ervoor kiezen muggenwerende middelen te gebruiken en/of kleding met lange pijpen en/of mouwen te dragen.

Internet

Over het algemeen zal het niet zo lastig zijn om een internetverbinding tot stand te brengen als je aan de Costa Blanca verblijft. Veel accommodaties bieden tegenwoordig internet aan via WIFI, al dan niet gratis. Zelfs veel villa’s zijn tegenwoordig uitgerust met een internetverbinding. De afgelopen jaren is er ook flink geïnvesteerd in gratis internet door de gemeentes.

Internet

Prijzen

Als je wilt dan kun je van de Costa Blanca een relatief goedkope vakantiebestemming maken. Dagelijkse dingen zoals eten en drinken hoeven niet de hoofdprijs te kosten. Natuurijk kun je ook hier exclusief uit eten gaan en daarvoor een aardig hoge rekening krijgen. Wie echter goedkoop uit eten wil gaan die kan dat hier prima. Met name in toeristenceoncentraties zoals Benidorm, Xàbia, Altea en Calp proberen de restaurants en bars elkaar op prijs te beconcurreren. Happy hours, dagmenu’s, speciale cocktailprijzen en lage lokprijzen voor tapas zorgen ervoor dat de toerist naar hun zaak getrokken wordt. Zoals met alles in het leven komt het vaak uit de lengte of de breedte. Een portie Iberische ham tegen prijzen die ongeveer op de helft van gangbare prijzen liggen kan bijna maar één ding betekenen: de ham heeft niet de hoogste kwaliteit.

Ook aan de Costa Blanca geldt dat je voor mooie producten meer moet betalen dan voor de mindere producten. Anderzijds kun je ook mindere kwaliteit krijgen voor meer geld. Dit komt met name voor op plekken die het vooral van hun ligging moeten hebben. Een strandtent die zeer fraai ligt kan alleen op basis daarvan zijn zaak vaak al vol krijgen.

Roken

In Spanje geldt er een vrij streng rookbeleid. Roken is verboden in afgesloten ruimtes. In bars, restaurants en discotheken mag niet gerookt worden. Ook zijn er geen speciale rookruimtes, want die zijn wettelijk niet toegestaan. Het rookverbod wordt in Spanje vrij streng nageleefd. Op terrassen mag nog wel gerookt worden.

Taal

Officieel worden er twee talen gesproken aan de Costa Blanca: Spaans en Valenciaans. Het Valenciaans is een dialect van het Catalaans. Deze variëteit wordt vooral gesproken door de lokale bevolking onderling. Als toerist kun je gewoon Spaans spreken. Op heel veel plekken kun je ook gewoon met Engels terecht. Ook Duits en Nederlands zul je tegenkomen aan de Costa Blanca. Dit is met name waar grote concentraties aan buitenlandse toeristen zitten en komen.

Tijdsverschil

De Costa Blanca ligt in Spanje, waar men dezelfde tijdzone heeft als in Nederland. Er is daarom geen tijdsverschil tussen Nederland en de Costa Blanca. Spanje kent een zomertijdregeling die hetzelfde is als in Nederland. Zomertijd in Nederland betekent tegelijkertijd ook zomertijd aan de Costa Blanca.

Toeristische informatie

Vrijwel iedere badplaats aan de Costa Blanca heeft een eigen toeristenkantoor. Deze vind je vaak aan het strand of in het centrum. Deze kantoren hebben als doel om toeristen van informatie te voorzien en de stad of het dorp waar ze gevestigd zijn te promoten. Hier kun je terecht voor informatie over bezienswaardigheden, stranden en de omgeving. Meestal kun je er gratis toeristische plattegronden en brochures krijgen. Wil je meer weten over de stad of het dorp waar je bent loop dan gerust even zo’n toeristenkantoor binnen.

Toeristische informatie

Veiligheid

Waar toeristen zijn, daar zijn in de regel ook criminelen actief. Criminaliteit kan op veel verschillende manieren voorkomen. Oplichting, diefstal en in mindere mate geweld zijn zaken waar je ook aan de Costa Blanca mee te maken kunt krijgen. Vooral zakkenrollers weten heel goed hoe ze van een onoplettende toerist een gemakkelijke prooi kunnen maken. Let daarom goed op je spullen. Zorg ervoor dat tassen afgesloten zijn, dat je geen geld of portemonnee in je kontzak hebt zitten en dat je niet meer geld of pasjes bij je hebt dan nodig is. Berg je waardevolle spullen zoals geld, dure sieraden en paspoorten zoveel mogelijk op in een kluisje. Pas helemaal op met spullen onbeheerd aan het zwembad of op het strand achter te laten. Mobiele telefoons, tablets en camera’s zijn gewild objecten bij het dievengilde.