Steden en dorpen aan de Costa Blanca

De Costa Blanca telt tientallen dorpen en steden. Een deel hiervan ligt direct aan de kust, een deel heeft uitzicht op de zee en enkele dorpen liggen wat verder landinwaarts. Wie op vakantie gaat naar de Costa Blanca zou ook zeker eens wat verder moeten kijken dan de plaats waar men tijdelijk verblijft. Binnen dit fraaie stukje Spanje zijn er voldoende plaatsen die een totaal eigen identiteit hebben waardoor ze het bezoeken waard zijn. Zo kunnen toeristen die in de stad Benidorm in nabijgelegen dorpen zoals Altea en Villajoyosa de drukte wat ontvluchten. Andersom kunnen toeristen die in dorpen zoals Moraira of Benissa verblijven in steden zoals Alicante, Benidorm of Valencia de drukte opzoeken.

Op deze pagina geven we een overzicht van de diverse steden en dorpen die te vinden zijn aan de Costa Blanca. Het is geen compleet overzicht, maar wel een lijstje die we uit eigen ervaring kunnen beschrijven.

Met TUI naar de Costa Blanca

Alicante

De stad Alicante is één van de meest verrassende plekken aan de Costa Blanca. Hoewel het een grote stad is (vergelijkbaar met Utrecht), heb je op heel veel plekken het gevoel dat je in een veel kleinere plaats terecht gekomen bent. Pas als je op het hoogste punt van Alicante, op de 166 meter hoge Monte Benacantil, staat dan zie je hoe groot de stad eigenlijk is. In de binnenstad merk je het vooral aan het verkeer. Als je echter de veel rustigere zijstraten inloopt dan ziet het stads leven er ineens heel anders uit. Wie op zoek is naar een combinatie van strand, zee en levendigheid die zou Alicante zeker eens moeten overwegen. In tegenstelling tot Benidorm is dit nog wel een authentieke stad waar het dagelijks leven nog niet verdreven is door toerisme.

Alicante heeft meerdere stranden, waarvan Playa del Postiguet veruit het populairste is. De jachthaven van Alicante is de moeite waard om langs te lopen met aan de zuidkant uitgaans- en winkelcentrum Panoramis. Flaneren doe je op de Explanada de España. Deze wandelpromenade wordt over het algemeen als het hart van Alicante gezien. Hier kun je ook lekker snuffelen bij de vele kraampjes of op een van de terrasjes genieten van het voorbij wandelende publiek.

Meer info over Alicante:
Alicante voor beginners
Alicante informatie & tips

Alicante

Altea

De badplaats Altea bestaat eigenlijk uit drie gedeeltes: het gebied aan de kust, de oude binnenstad en de villagebieden ten westen van snelweg AP-7 die tegen de bergen opgebouwd zijn.

Het stuk van Altea dat direct aan de kust ligt heeft maar één ding te bieden: de zee en de bijbehorende stranden. Langs het water loopt een lange wandelpromenade met wat horeca en winkels. De achterliggende straten bestaan vooral uit appartementencomplexen met daaronder commerciële ruimtes. Aan de zuidwestkant van Altea ligt de jachthaven van de stad.

Het fraaiste stuk Altea is het oude centrum. Dit deel is gelegen op een heuvel met daarop centraal gelegen de mooie kerk van Altea: Nuestra Señora del Consuelo. De twee blauw met witte koepels zijn kenmerkend voor deze kerk. Rondom de kerk ligt een fraai plein met sfeervolle terrasjes. Vanaf het plein zijn er uitzichtspunten over de stad. Altea Vella is echt de moeite waard om een keer doorheen te wandelen.

Het derde deel van Altea ligt ten westen van snelweg AP-7. Hier staan de urbanisaties met villa’s, die officieel tot Altea behoren maar feitelijk op tien tot soms wel 25 rijminuten van de stranden en het centrum van Altea verwijderd liggen. In Altea Hills liggen ook een aantal luxe hotels. Houd er rekening mee dat die hotels vaak wel een fraai zicht op de zee hebben, maar dat je niet zomaar binnen enkele minuten met je voeten op het strand staat. Als je een accommodatie in Altea boekt moet je echt eventjes kijken hoe de ligging is voordat je boekt. Op die manier voorkom je eventuele teleurstellingen bij aankomst.Benidorm

De vooral uit hoogbouw bestaande stad Benidorm is de grootste badplaats van de Costa Blanca. Benidorm is toerisme pur sang. Over het algemeen geldt dat je Benidorm vreselijk vindt of dat je er juist een prima tijd hebt. Een middenweg lijkt er bijna niet te zijn. Wie van een vakantie in een authentieke Spaanse plaats wil die zal Benidorm absoluut moeten vermijden. Wie het juist gezellig vindt om zoveel mogelijk toeristen om zich heen te hebben, terug kan vallen op bekende gerechten en volop entertainment zoekt om zich tijdens de vakantie te laten vermaken die zal waarschijnlijk een prima tijd hebben in Benidorm. De stad, waar in de drukste maanden maar liefst een half miljoen mensen verblijven, is helemaal ingericht op het vermaken van mensen. Pretparken, dinershows, discotheken, bars, speelgelegenheden, bingopaleizen en straatartiesten zorgen ervoor dat je je geen moment hoeft te vervelen in Benidorm. En wie het echte Spaanse leven op wil zoeken zie kan op eigen houtje omringende dorpen bezoeken of een georganiseerde excursie boeken.

Wie een vakantie naar Benidorm wil boeken die kan ervoor kiezen om een pakketreis te boeken of om zelf een accommodatie te regelen. Zo kun je via booking.com direct hotels in Benidorm boeken of via speciale vakantiewoningsites een vakantiehuis of appartement in Benidorm vinden. Opvallend is het grote aantal appartementen met direct uitzicht op het strand dat je bij de eigenaar zelf kunt boeken.

De grootste attracties van Benidorm zijn de stranden. Met name het Playa de Poniente en Playa de Levante trekken dagelijks duizenden mensen die komen om te zonnen, zwemmen en spelen. Het strandleven neemt dan ook een belangrijke plek in binnen Benidorm. Op drukke dagen lijkt het alsof je over de koppen kunt lopen, want hoewel de stranden meer dan voldoende capaciteit hebben om veel mensen te herbergen zie je dat de meesten zich zo dicht mogelijk bij de branding op willen houden.

Meer info over Benidorm:
Benidorm voor beginners
Benidorm informatie

Benidorm

Benissa

Het dorp Benissa ligt landinwaarts, vlak bij snelweg AP7 / E15 die de Costa Blanca doorkruist. Het dorp zelf is vooral een plek waar de mensen wonen die in het toerisme werkzaam zijn. Redelijke kans dat de kelner die u op het terras bedient of de mevrouw achter de receptie die u welkom heet in Benissa woont. Ook zitten er in Benissa veel ondersteunende bedrijven die ervoor zorgen dat vakantieverblijven in o.a. Benissa, Moraira, Teulada en in mindere mate Benitatxell tiptop in orde blijven. Onderhoudsbedrijven, tuinmannen en zwembadonderhoudbedrijven zitten vooral ook in en rondom Benissa gevestigd.

Als toerist kun je ook in Benissa terecht komen, hoewel het dorp zelf amper toeristisch is. De gemeente Benissa strekt tot aan de kust. Daardoor liggen meerdere urbanisaties en gebieden met vakantievilla’s in de gemeente Benissa. Een voorbeeld hiervan is de weg tussen Moraira en Calp. Vanuit Moraira gerekend begint vanaf supermarkt Pepe la Sal de gemeente Benissa. Het dorp Benissa stamt oorspronkelijk uit de middeleeuwen. Wat hier nog aan herinnert zijn enkele straatjes in het centrum. Fraai is de neogotische kerk Catedral de la Marina. Aan de zuidwestkant van Benissa, aan de Avenida del Pais Valencia, heb je een mooi uitzichtplatform. Vanaf de bankjes kun je hier genieten van een prachtig uitzicht over het heuvelachtige landschap van de Costa Blanca.

Calp / Calpe

De geliefde badplaats Calpe, tegenwoordig officieel aangeduid met de Valenciaanse naam Calp, is een ongeveer dertigduizend inwoners tellende stad die rondom natuurpark Peñón de Ifach gesitueerd is. Dit natuurpark bestaat uit één 332 meter hoge berg, die direct aan zee ligt. Calpe is na Benidorm waarschijnlijk de meest toeristische plaats van de Costa Blanca. De stad zelf bestaat vooral uit winkels, horecagelegenheden, hotels en appartementencomplexen. Daar omheen liggen er een aantal urbanisaties die volgebouwd zijn met vakantievilla’s. Veel Britten, Duitsers en Spanjaarden hebben hier een tweede woning. Calpe is gezegend met een drietal stranden met fijn zand. Deze stranden zijn van alle gemakken voorzien.

Calpe is een voorbeeld van het massatoerisme zoals het op meerdere plekken in Spanje voorkomt. Dus inclusief matige restaurants die vooral met lage prijzen proberen hun klanten te lokken, verkopers op straat en winkels die vooral gericht zijn op impulsaankopen door toeristen.

Meer info over Calp:
Calp informatie & tips

Calp

Dénia

Het plaatsje Dénia behoort tot de oudste nederzettingen aan de Costa Blanca. De oorsprong is terug te vinden in de vierde eeuw voor het begin van onze jaartelling. Tegenwoordig is Denia vooral een moderne toeristenplaats, waar alleen het Kasteel van Dénia, dat boven de plaats uitsteekt, nog doet denken aan lang vervlogen tijden. De meeste bouwwerken in Dénia stammen uit recente tijden. In het centrum van Dénia vind je nog wel enkele straten met panden die stammen uit de achttiende en negentiende eeuw. Ook staan hier twee prachtgebouwen: het oude gemeentehuis en de Iglesia de Nuestra Señora de la Asunción. Deze zijn beiden gelegen aan het sfeervolle plein Placa de la Constitution. Het historisch centrum van Dénia staat voor de geïnteresseerden mooi op kaarten aangeduid. Zoals het een badplaats aan de Costa Blanca betaamt bezit ook Dénia meerdere stranden waar je heerlijk kunt zwemmen, zonnen en spelen. Deze liggen ten noordwesten en ten zuidoosten van het centrum zoals bijvoorbeeld in Les Marines.

De haven van Denia behoort tot de belangrijkste aan de Costa Blanca. Niet alleen zie je hier veel plezierboten, de haven is ook een belangrijke vissershaven én de plek waar je met de veerboot naar de eilanden Ibiza, Mallorca en Formentera kunt varen. Dagelijks zijn er meerdere afvaarten naar deze populaire vakantie-eilanden.

Meer info over Denia:
Denia op mooistedorpjes.nl

Dénia

Guadalest

Een verborgen schat, zo laat het dorp Guadalest zich het beste omschrijven. Om in Guadalest te komen mag je allereerst vanaf de badplaatsen een prachtige route door het bergachtige landschap berijden. Als je eenmaal bij Guadalest aankomt dan zul je eerst (betaald) moeten parkeren voordat je het mooiste deel van het dorp kunt betreden. Via een gat in de berg kom je uit een sprookjesachtig dorp, dat haar oorsprong vindt in de middeleeuwen.

Belangrijke bezienswaardigheden in het oude dorp zijn het 12e eeuwse kasteel dat jarenlang bewoond is geweest door de familie Ordũna, de oude gevangenis, de Mare de Déu de l’Assumpció kerk en verschillende musea waaronder het motorenmuseum, het etnologisch Museum en het Antonio Marco Museum.

Meer info over Guadalest:
Guadalest op mooistedorpjes.nl

Guadalest

Moraira

Het vissersdorp Moraira wordt vaak als de minst toeristische badplaats van de Costa Blanca aangeduid. Dat imago dankt het vooral aan de afwezigheid van hoogbouw. In Moraira staan geen gebouwen die meer dan 5 of 6 verdiepingen tellen. Hierdoor oogt de plaats minder toeristisch. Moraira is echter wel degelijk een plaats waar vooral toeristen komen. Het centrum van Moraira bestaat vooral uit restaurants, bars, winkels en opvallend veel onroerend goed makelaars. Deze laatstgenoemde groep is erg actief in en rondom Moraira. Dat komt omdat er hier een enorm aanbod is van villa’s. Deze worden vooral als tweede (of derde) woning gekocht. Er is dan ook een vrij levendige handel in deze woningen. Het toerisme in Moraira oogt minder massaal. De toeristen die hier komen lijken vooral de kwaliteit van het leven hoog in het vaandel te hebben staan. Levensgenieters die hier op dit plekje aan de Costa Blanca heerlijk meerdere weken komen ontspannen.

In Moraira kun je genieten van drie verschillende stranden, diverse goede restaurants en een groot aantal gezellige terrasjes. De ligging ten opzichte van andere plaatsen aan de Costa Blanca is uitstekend. Dit maakt van Moraira een prima uitvalsbasis voor uitstapjes binnen de regio.

Meer info over Moraira:
Moraira voor beginners
Moraira informatie

Moraira

Teulada

Het dorp Teulada ligt ongeveer zes kilometer landinwaarts. Het vormt samen met badplaats Moraira de gemeente Teulada-Moraira. Opvallend is het verschil tussen beide dorpen. Moraira is een vissersplaats waar enkele decennia geleden het toerisme ineens voor een grote expansie heeft gezorgd. Teulada was altijd het grotere dorp dat vooral afhankelijk was en nog steeds is van landbouw. Toerisme komt in Teulada bijna niet voor. Soms zie je er eens een keer een verdwaalde toerist, die waarschijnlijk wel weet dat Teulada een vrij fraaie historische kern kent. Het om de Iglesia de Santa Catarina gevormde hart van het dorp kent een aantal autoluwe smalle straten, waar de vele gietijzeren balkonnetjes en de relatieve rust zorgen voor een mooi totaalplaatje.

Meer info over Teulada:
Teulada op mooistedorpjes.nl

Teulada

Villajoyosa

Ten zuiden van de stad Benidorm ligt de ruim dertigduizend inwoners tellende plaats Villajoyosa. Als plaatsaanduiding kun je ook Vila Joiosa tegenkomen. Villa Joyosa is de moeite waard vanwege meerdere redenen. Allereerst is Villajoyosa gezegend met een prachtig zandstrand waarop diverse gegroepeerde palmbomen staan. Langs het strand ligt aan fraai aangelegde wandelpromenade. Deze loopt vanuit de jachthaven van Villajoyosa tot aan het begin van de pastelkleurige vissershuisjes die Villajoyosa zo’n karakteristiek uiterlijk geven. Deze vissershuizen waren jarenlang onderhevig aan verval. Een aantal jaren geleden is dit historisch stukje Villajoyosa helemaal opgeknapt. Het behoort tot de mooiste stukjes van de Costa Blanca. Een derde reden om Villajoyosa te bezoeken is de Gotische katholieke kerk dat voorzien is van een barokke altaar. Grote bekendheid geniet Villajoyosa vanwege de viering van Moros y Cristianos.

Villajoyosa staat ook bekend als de chocoladestad. Er is een jarenlange traditie van chocolademakers. Familiebedrijven zoals Valor en Perez produceren chocoladeproducten van hoogwaardige kwaliteit. Beide bedrijven hebben een deel van hun chocoladefabriek ingericht als chocolademuseum.

Meer info over Villajoyosa:
Villajoyosa op mooistedorpjes.nl

Villajoyosa

Xàbia

Tussen Dénia en Calpe ligt het oude vissersdorp Xàbia. In het Spaans, maar ook nog veel op Nederlandse websites is het dorp beter bekend onder de naam Jávea. Officieel wordt de naam Xàbia tegenwoordig gehanteerd. Hoewel de visvangst nog steeds een belangrijk onderdeel vormt binnen de economie van Xàbia is het toerisme tegenwoordig veruit de belangrijkste bron van inkomsten. In de periode 1991-2010 is het aantal inwoners verdubbeld van ruim 16 duizend naar meer dan 33 duizend. Tijdens de drukste maanden verblijven er ook nog eens zo’n 110 tot 120 duizend toeristen in Xàbia waardoor er in totaal ineens ongeveer honderdvijftigduizend mensen in Xàbia verblijven.

Het oorspronkelijke Xàbia ligt in het noorden: de oude dorpskern landinwaarts en de haven aan de kust. Daaronder is er over een lengte van ongeveer drie kilometer een totaal nieuwe plaats ontstaan die bestaat uit hotels, appartementengebouwen, villa’s, horecagelegenheden en winkels. Gelukkig heeft met in Xàbia niet de fout gemaakt om enorme hoogbouw toe te passen. Hierdoor heeft de plaats, ondanks het massatoerisme, toch nog een redelijk gemoedelijk karakter.

Meer info over Xàbia:
Xàbia op mooistedorpjes.nl

Xàbia

Xaló

Het plaatsje Xaló ligt ongeveer vijftien kilometer landinwaarts. De Spaanse naam voor Xaló is Jalón. Xaló ligt midden tussen de wijnproducenten. Dankzij het aangename klimaat worden in dit gebied uitstekende wijnen geproduceerd. Bodegas Xaló is het verkoopkanaal van de coöperatieve wijnboeren. Hier kun je zeven dagen per week kennis maken met de wijnen. Uiteraard kun je hier allerlei soorten wijnen kopen. De oorsprong van Xaló is terug te vinden in de 8e eeuw na Christus, toen er hier de in de Valle de Jalón een dorp ontstond. Uit die tijd is er niets meer zichtbaar.

Het oude centrum van Xaló stamt grotendeels uit de 18e en 19e eeuw. Het dorp telt twee mooie kerken: Iglesia de Santa Maria en Ermita de Santo Domingo. De meeste toeristen bezoeken Xaló op een zaterdag. De reden hiervoor is de grote vlooienmarkt die hier gehouden wordt. Aan de westkant van het dorp, langs rivier Rio Xaló, zorgen zo’n 200 tot 300 kraampjes voor een leuke antiek- en curiositeitenmarkt. Het is dan erg druk in Xaló.

Meer info over Xaló:
Xaló op mooistedorpjes.nl

Xaló