Vakantie aan de Costa Blanca

De Costa Blanca behoort tot de meest populaire vakantiegebieden van Spanje. Er wonen ongeveer 50 tot 55 duizend Nederlanders permanent aan de Costa Blanca en jaarlijks reizen er honderdduizenden landgenoten richting deze prachtige Spaanse streek. In totaal is het toerisme richting Spanje goed voor ongeveer 2,5 tot 3 miljoen Nederlandse gasten. De grootste reden om de Costa Blanca te bezoeken is het aangename klimaat. De lange warme zomers zijn de drukste periodes aan de Costa Blanca, maar omdat het hier vrijwel het hele jaar door aangenaam is heb je ook veel overwinteraars en mensen die gewoon een paar weekjes van de winterzon komen genieten.

Prijs en kwaliteit

De prijs die je betaalt voor een vakantie naar de Costa Blanca kan enorm uiteenlopen. Dat komt door verschillende factoren. Vraag en aanbod zijn belangrijk, maar ook de reisperiode, het comfortniveau en de plaats die je kiest wegen uiteindelijk mee in de prijs. Zo kan een villa in Calp tientallen procenten duurder zijn dan een gelijkwaardige villa in het wat minder bekende Moraira. Vooral net voor en net na het hoogseizoen zijn er vooral op het gebied van vakantievilla’s vaak aantrekkelijke lastminutes te vinden op internet. Een huiseigenaar verhuurt uiteindelijk liever tegen een lagere prijs dan niet. Een lege villa betekent geen inkomsten voor de eigenaar.

In typisch toeristische plaatsen zoals Benidorm maar ook Calp, Dénia en Jávea zijn er vrij veel hotels en appartementen die al wat jaartjes bestaan. Een aantal daarvan heeft al renovaties en/of verbeteringen gehad waardoor ze prima met hun tijd meekunnen. Er is echter ook sprake van een aantal accommodaties die kwalitatief soms zwaar onder het gemiddelde liggen. Het is daarom essentieel om voordat je een vakantie naar de Costa Blanca boekt eerst goed kijkt wat recente ervaringen van andere gasten zijn. Een lage prijs voor een vakantie betekent vaak (doch niet altijd) dat er sprake is van een lagere kwaliteit. Soms kiest een hotel ervoor om een all-inclusive formule aan te bieden in plaats van de accommodatie zelf te verbeteren. Gasten worden dan vooral gelokt door het op papier uitgebreide pakket. Vaak blijkt het eten tegen te vallen of schenkt men alleen maar B-merken frisdrank en alcoholische dranken.

Vakantie aan de Costa Blanca

Massatoerisme

We zullen er geen doekjes om winden: vakantie aan de Costa Blanca betekent massatoerisme. De populariteit van de streek heeft ervoor gezorgd dat het landschap de afgelopen decennia flink veranderd is door de bouw van villa’s, appartementen en hotels. Wie over snelweg AP-7 rijdt die zal af en toe het gevoel hebben dat de bergen helemaal volgebouwd worden. Wie Benidorm nadert die zal dat gevoel helemaal hebben. Als je in de verte de hoogbouw van Benidorm ziet liggen dan is het voor tegenstanders van massatoerisme een soort van horrorscenario. Wat niet iedereen ziet is dat je prima aan de Costa Blanca kunt verblijven zonder de drukte op te zoeken. Er zijn nog voldoende plekken te vinden waar je niet direct geconfronteerd wordt met de aanwezigheid van duizenden andere toeristen. Als je bijvoorbeeld een villa huurt dan heb je alleen maar met de directe buren wat te maken.

Massatoerisme

Reizen naar de Costa Blanca

Voordat je bepaalt hoe je naar de Costa Blanca reist, moet je eerst een paar afwegingen maken. Heb je bijvoorbeeld ter plaatse een auto nodig dan is het al snel voordeliger om met de eigen auto te reizen. Heb je niet direct een auto nodig dan kan het vliegtuig al snel een goedkopere oplossing zijn. Ook moet je er rekening mee houden dat het tijdens de maanden juli en augustus erg druk kan zijn richting Spanje. Vooral op zaterdag maar ook op vrijdag is het dan erg druk in zuidelijke richting. Op zaterdag en zondag is het in noordelijke richting druk op de Spaanse maar vooral de Franse snelwegen.

Met de auto naar de Costa Blanca

Wil je met de eigen auto (of motor) naar de Costa Blanca reizen? De afstand is afhankelijk van waar je woont in Nederland en wat je reisbestemming aan de Costa Blanca is. De reistijd is afhankelijk van de afstand, de route en de verkeersdrukte. Gemiddeld is de afstand ongeveer tweeduizend kilometer, die je binnen twintig reisuren (exclusief pauzes) aflegt. De meeste mensen leggen deze afstand dan ook in twee en soms in drie reisdagen af. Het binnen één reisdag afleggen van deze afstand is, zeker met één chauffeur, niet aan te raden. Op drukke dagen, zoals de zaterdagen in de maanden juli en augustus, kan de reistijd flink oplopen. Files als gevolg van drukte en ongelukken kunnen voor vele uren extra reistijd zorgen. Houd daar bij het plannen van je reis rekening mee.

Je kunt uit verschillende routes kiezen. De meest gebruikte routes zijn die via Luxemburg en Lyon (Autoroute du Soleil) en de route via Parijs en het Viaduct van Millau. Een alternatieve route over Parijs is over de A20 via Toulouse.

Met de auto naar de Costa Blanca betekent tol betalen. Op zowel de Franse als de Spaanse snelwegen moet je op veel routes tol betalen. De hoeveelheid hangt af van de gekozen route en het voertuig waarmee je reist.

Met de auto naar de Costa Blanca

Met de bus of trein

In plaats van zelf te rijden kun je je ook laten rijden. Zo kon je eenmaal per week met de bus van Van Ham Reizen richting de Costa Blanca reizen. Deze busreis nam ongeveer 24 uur in beslag. De Royal Class bussen vertrokken vanaf het verzamelpunt in Nederweert richting de Costa Blanca. De bussen reden naar Sagunto, Dénia, Benissa, Benidorm, Alicante en Torrevieja. Van Ham is inmiddels overgenomen door Solmar Tours. Bij Solmar kun je complete busreizen naar Benidorm boeken.

Met de trein naar de Costa Blanca reizen betekent een vrij lange expeditie. Er gaan geen treinen rechtstreeks vanuit Nederland naar de Costa Blanca. Je zult de treinreis daarom helemaal zelf samen moeten stellen. De beste route is via Gare du Nord in Parijs. Van daaruit kun je via Barcelona naar Valencia reizen. Vanuit Valencia reis je in de meeste gevallen daarna eerst naar Alicante. Vanuit Alicante kun je verder reizen met de treinen van de TRAM-route. Het is echt een treinroute langs de Costa Blanca en geen tramroute, hoewel de naam dat in het Nederlands wel zou doen vermoeden. Met lijn L9 kun je in noordoostelijke richting reizen naar o.a. Altea, Calp, Benissa, Teulada, Gata de Gorges en Dénia. Lijn L1 voert je langs Villajoyosa en Benidorm.

Vliegen naar de Costa Blanca

In de Costa Blanca liggen twee internationale luchthavens: eentje in het noorden bij Valencia en eentje in het zuiden bij Alicante. Het meeste toeristenverkeer gaat richting Alicante. De Nederlandse luchtvaartmaatschappij Transavia vliegt zowel vanuit Amsterdam Schiphol Airport als vanuit diverse regionale luchthavens naar Alicante. Ook vliegen ze naar de stad Valencia, dat ten noorden van de Costa Blanca ligt. In het zomerseizoen zijn er vaak meerdere aankomsten per dag met Transavia vanuit Nederland. Sinds 2016 kun je vanaf Amsterdam ook met KLM op zowel Valencia als Alicante vliegen.

Bekijk Valencia vliegtickets bij Transavia

Bekijk Alicante vliegtickets bij Transavia

Wat betreft de reistijd is vliegen vrijwel altijd de snelste oplossing om de Costa Blanca te bereiken. Met een vliegtijd van ongeveer twee-en-een-half uur kun je rond het middaguur vanuit Nederland vertrekken en aan het eind van de middag al aan het zwembad liggen. De prijzen van vliegtickets lopen erg uiteen. Als je tijdig boekt dan kun je vrij goedkoop naar Alicante of Valencia vliegen. Tijdens de schoolvakanties zijn de goedkoopste vliegtickets vaak snel weg. Vooral op de populaire vliegdag zaterdag zitten de vliegtuigen vrij snel vol, met name in de zomervakantie.

Met het vliegtuig naar de Costa Blanca