De kans is groot dat je binnen de Costa Blanca enige vorm van vervoer nodig zult hebben. Een uitzondering is het als je amper of niet van plan bent je hotelkamer uit te komen of dat je huis/appartement/hotelkamer dermate gunstig gelegen is dat alles wat je wilt bezoeken binnen een redelijke loopafstand ligt. Huur je een villa in een urbanisatie dan zul je waarschijnlijk voor je dagelijkse boodschappen al een vervoersmiddel nodig hebben, tenzij je het geluk hebt dat de supermarkt net bij jou om de hoek ligt.
Vervoer binnen de Costa Blanca
Auto huren
Indien je met het vliegtuig naar de Costa Blanca vliegt en ter plaatse een auto nodig hebt, dan zul je een auto moeten huren. Zowel op de luchthavens van Alicante en Valencia als lokaal zijn er voldoende autoverhuurders aanwezig die auto’s verhuren. Als je een auto wilt huren is het vaak voordeliger om deze vooraf en tijdig te reserveren. Dit geldt vooral voor de auto’s met bovengemiddelde bagageruimte. Wil je een busje, bestelauto of MPV huren dan moet je je realiseren dat de vraag naar dit soort auto’s vooral tijdens de schoolvakanties vrij hoog is. Dit heeft als vanzelfsprekend een effect op de beschikbaarheid en de prijzen. Het kan soms zelfs voordeliger zijn om als gezin met veel bagage een normale auto + een klein autootjes erbij te huren dan een busje of MPV.
Let bij het zoeken van een huurauto op de voorwaarden en bijkomende kosten. Er zijn veel autoverhuurders die klanten lokken met lage basistarieven, waarna allerlei (deels verplichte) kosten er daarna voor zorgen dat de oorspronkelijk aantrekkelijke aanbieding uiteindelijk niet goedkoper of zelfs duurder is dan een huurauto bij een andere autoverhuurder. Een ‘fraai’ voorbeeld hiervan is de populaire verhuurder Goldcar. Een verplichte afname van een volle tank brandstof tegen woekerprijzen drijft de prijs bij deze verhuurder al snel op. Een auto met een halfvolle tank inleveren wordt niet beloond met restitutie van niet verbruikte liters diesel of benzine, maar is pure winst voor de autoverhuurder.
Let ook goed op de verzekeringsvoorwaarden. Hoe zit het met banden en ruiten? Is pechhulp inbegrepen? Is er sprake van een (hoog) eigen risico? Allemaal zaken die je mee moet nemen in je vergelijking tussen verschillende aanbieders.
TIP: voorkom verrassingen ter plaatse (hoge prijzen, geen beschikbaarheid) en reserveer je auto aan de Costa Blanca vooraf. Vergelijk autoprijzen in Spanje bij Easyterra of kijk naar de prijzen voor huurauto’s in Spanje bij Sunny Cars.
Navigeren
Als je een navigatiesysteem nodig hebt dan biedt een autoverhuurder vaak aan om deze te huren. Allemaal leuk en aardig, maar de prijzen die je hiervoor betaalt zijn vaak niet mals. Acht tot negen euro per dag ben je al snel kwijt voor het tijdelijk gebruik van een TomTom. Vaak wordt er een limiet gehanteerd van wat je per huurperiode kwijt bent.
Als je zelf een los navigatieapparaat hebt kun je deze meenemen naar Spanje (mits er de Spanje kaarten opstaan). Als je er geen hebt zou je eens moeten kijken wat het kost om zelf een goedkoop navigatiesysteem te kopen en die mee te nemen naar Spanje. Natuurlijk moet het wel een navigatiesysteem zijn waar actuele Spanje kaarten op staan. Vaak is de aanschaf van een simpele TomTom niet (veel) duurder dan de huur voor twee weken of langer. Het voordeel van aanschaffen is dat je hem ook op volgende reizen kunt gebruiken. Zo niet dan kun je hem na je vakantie ook verkopen als tweedehands. Zeker als het een recent model is zou je er tot de helft van de aanschafprijs voor terug moeten kunnen krijgen.
Een andere optie die tegenwoordig steeds meer mensen gebruiken is het navigeren op de mobiele telefoon. Mede dankzij apps als maps.me kun je je smartphone als navigatiesysteem gebruiken. Zorg er dan wel voor dat deze onderweg opgeladen wordt via een USB-aansluiting of via de 12-volt voorziening in de auto. Navigeren kost veel batterijcapaciteit.
Autorijden
Het bergachtige landschap van de Costa Blanca zorgt ervoor dat je verplaatsen anders kan zijn dan in het vlakke Nederland. Wegen zijn vaak bochtiger en er kunnen soms pittige stijgingen of dalingen in voorkomen. Ook komt het niet zelden voor dat een weggetje ineens smaller is dan je dacht. Het is dan ook niet overal mogelijk dat twee auto’s elkaar passeren. Wie hier in Spanje gaat rijden die zal er dan ook rekening mee moeten houden dat de gemiddelde reistijd over een bepaald traject vaak langer is dan wanneer je een zelfde afstand in Nederland af zou moeten leggen. De bochtige wegen met hoogteverschillen zorgen er ook voor dat het rijden in het donker minder aangenaam kan zijn. Zeker als je de weg niet kent kan het vrij lastig zijn.
Houd er rekening mee dat het toegestane alcoholpromillage maximaal 0,5 promille is. Voor beginnende bestuurders (korter dan twee jaar in het bezit van een rijbewijs) ligt deze grens op 0,3 promille. Drugs in het verkeer is net als bij ons niet toegestaan. Bij een ongeval of pech moet de bestuurder een veiligheidsvest dragen. Bellen in de auto is als bestuurder alleen toegestaan door middel van een handsfreeset zonder oortelefoon. Niet-handsfree bellen levert je net als in Nederland een flinke boete op.
Net als in Nederland gelden er ook hier in Spanje maximumsnelheden. Tenzij anders aangegeven mag je op de autosnelweg maximaal 120 kilometer per uur rijden. Op de autoweg mag je maximaal 100 en buiten de bebouwde kom 90 kilometer per uur. In de bebouwde kom ligt de limiet op 50 km/u. Er wordt vrij streng gecontroleerd op het overtreden van de maximum snelheid.
Snelweg AP7 / E-15 is grotendeels een tolweg. Je betaalt tol op basis van het afgelegde traject over de tolweg. Bij het eerste tolstation trek je een kaartje. Bij het tweede betaal je door middel van contant geld of creditcard de tol.
Parkeren
In de meeste plaatsen aan de Costa Blanca geldt dat parkeren in het centrum en/of dicht bij het strand op basis van betaald parkeren is. De tijden die gelden voor betaald parkeren variëren per plaats. Vaak lopen deze enigszins gelijk met de normale winkeltijden. Vaak moet je betalen vanaf een uur of 9 ‘s morgens tot 13 of 14 uur ‘s middags en daarna vanaf 16 of 17 uur ‘s middags tot ongeveer 21 uur ‘s avonds. Ook op zondag geldt er vaak betaald parkeren. Vaak is dit dan alleen maar in de ochtend. Indien je niet betaald hebt of de parkeertijd overschrijdt dan is de kans vrij groot dat je een parkeerboete krijgt. De verkeerspolitie en parkeerwachters zijn vrij actief aan de Costa Blanca. Je ziet ze vooral fanatiek controleren aan het begin en aan het eind van de dag. De kans op overtreders is dan het grootste.
In steden en grotere dorpen zijn vaak openbare parkeergarages. Deze kun je het beste gebruiken als je vooraf niet zeker weet hoe lang je ergens blijft of als het vrij lastig is om parkeerplek op straat te vinden. Zeker in grote steden zoals Alicante en Valencia zijn parkeergarages vaak de beste oplossing. Dan weet je ook zeker dat je geen kans maakt op een bon vanwege foutparkeren. Of erger nog, dat je auto weggesleept is vanwege fout parkeren.
Fietsen
In de Costa Blanca kun je prima fietsen. Als je het echt puur als vervoermiddel gebruikt dan kun je met een normale fiets in de vlakkere plaatsen wel uit de voeten. Op veel plekken in de Costa Blanca krijgt fietsen door de bochten en hoogteverschillen als snel een sportief tintje. In dat geval moet je uiteraard voor een sportieve fiets kiezen (MTB of racefiets). Een andere optie is een elektrische fiets of een fiets met trapondersteuning. Er zijn aan de Costa Blanca meerdere fietsverhuurders actief. Sommigen leveren de fietsen af bij je adres in Spanje en pikken de fiets ook daar weer op. Gemakkelijker kan het bijna niet. Niet zelden organiseren de fietsverhuurders ook fietstochten. Door deel te nemen aan zo’n fietstocht kun je heerlijk je fietsconditie op peil houden. Het geeft je ook de kans om prachtige stukjes van de Costa Blanca te ontdekken.
Hoewel je aan de Costa Blanca op steeds meer plekken fietspaden ziet verschijnen moet je je hier niet teveel van voorstellen. Niet zelden is het veiliger om gewoon op de weg te fietsen als je een beetje snelheid maakt. Als fietser ben je hier nog kwetsbaarder dan in Nederland. Het gebruik van een goede fietshelm is zeer aan te bevelen. Als sportieve fietser kun je hier eigenlijk niet zonder.
Te voet
Hoogteverschillen en in de zomermaanden het warme weer zorgen ervoor dat wandelen aan de Costa Blanca meer inspanning vereist en dat je extra vocht verliest door transpiratie. Als je wandeltochten gaat maken moet je daar rekening mee houden. Zorg er in ieder geval voor dat je voldoende drinkwater bij je hebt. De benenwagen is binnen de verschillende dorpen en steden vaak dé manier om je te verplaatsen. Zeker als de afstanden niet al te groot zijn is lopen vaak de beste oplossing. Houd er ook hierbij rekening mee dat er binnen veel dorpen en steden hoogteverschillen voor kunnen komen. Zo is het centrum van Benidorm deels op een kaap gebouwd, waardoor je soms een stukje omhoog moet lopen. Dit geldt ook voor andere plekken zoals het oude centrum van Altea, het centrum van Calp en een plaats als Benissa.
Mocht je slecht ter been zijn dan kun je aan de Costa Blanca op meerdere plekken hulpmiddelen huren zoals rollators en allerlei soorten scooters (scootmobiels). Met name in Benidorm kun je vrij gemakkelijk een scootmobiel huren. Zo worden er zelfs zogenaamde limo-scooters aangeboden, waarbij je met twee personen op één scootmobiel kunt reizen. De prijzen lopen erg uiteen. Deze zijn mede afhankelijk van de huurperiode, het type scooter en de aanbieder. Vaak betaal je per dag minder naarmate je langer huurt.
Taxi’s
Aan de Costa Blanca rijden meer dan voldoende taxi’s. Je herkent je vaak aan de wit met zwarte kleuren en de aanduidingen “TAXI” op de zijkant en/of op het dak. Taxi’s rijden op basis van de taximeter. De prijzen hiervoor liggen gemiddeld wat lager dan in Nederland. De kans dat je op straat een taxi ziet rijden die vrij is, is niet zo groot. Uitzonderingen hierop zijn de centra van grotere steden zoals Valencia, Alicante en Benidorm. In de meeste gevallen zul je een taxi op moeten zoeken bij een taxistandplaats of kun je telefonisch een taxi reserveren.
Openbaar vervoer
Het openbaar vervoer is vooral geschikt om je tussen verschillende dorpen/steden te verplaatsen. Zo zijn er verschillende buslijnen die door de Costa Blanca rijden en is er ook een smalspoor: TRAM. Deze trein (El Trenet) rijdt tussen Alicante en Denia. Tussendoor worden er allerlei plaatsen aangedaan zoals Benidorm, Altea, Benissa en Teulada.
Toeristentreintjes en bussen
Zoals in zoveel toeristische gebieden ontbreken ook hier de toeristentreintjes niet. Rare benaming eigenlijk, want ze rijden niet over een spoor maar zien er wel uit als een treintje. Het is een ontspannen manier om wat meer dan een plaats te zien. Soms ontdek je hierdoor plekken die je anders niet zo zien. Toeristentreintjes rijden onder andere in Benidorm, Moraira, Calp en Xàbia.
Toeristenbussen zijn vaak speciale bussen die rondrijden om toeristen de hoogtepunten van een stad te laten zien. De meeste van dit soort bussen zijn zogenaamde dubbeldekkers. Het bovenste deel is vaak (grotendeels) open, zodat je in de open lucht van het uitzicht kunt genieten. Toeristenbussen rijden meestal volgens het hop on, hop off concept. Je kunt dan op vaste plekken binnen de route (de haltes) onbeperkt uitstappen en weer instappen. Dit uiteraard alleen binnen de geldigheidsduur van je kaartje. Meestal is dit 24 uur, soms langer. De volgende steden aan de Costa Blanca hebben toeristenbussen: Alicante, Benidorm en Valencia.