Het weer aan de Costa Blanca

Costa Blanca kent een mediterraan klimaat dat garant staat voor veel zonovergoten dagen en overwegend aangename temperaturen. De bergen die de Costa Blanca omringen verhinderen vaak dat depressies en koudefronten de Costa Blanca kunnen bereiken. Dat zorgt er met name in de winterperiode voor dat het binnen de kustregio warmer blijft dan landinwaarts. Ook is de kans op regenachtige dagen hierdoor kleiner, omdat de Costa Blanca als het ware beschut ligt tegen het slechte weer. Het is dit klimaattype dat ervoor zorgt dat de Costa Blanca zo populair is als vakantiebestemming.

Warme zomers

De Costa Blanca heeft te maken met een vrij lang zomerseizoen. Al in april kunnen de eerste zomerse dagen genoteerd worden, maar voor echt langdurige periodes van zomers weer moet je meestal tot ergens in juni wachten. De kans op een regenachtige dag neemt dan ook flink af. Gemiddeld telt juni slechts twee dagen met regen. Juli en augustus staan vrijwel garant voor tropische hitte. Aan vrijwel heel de Costa Blanca loopt het kwik op naar waardes rond de dertig graden. Landinwaarts kan het een paar graden warmer worden. In tegenstelling tot de zuidelijke kustgebieden zoals de Costa del Sol is de kans op temperaturen van tegen de veertig graden hier kleiner. Voor mensen die extreme hitte willen vermijden is de Costa Blanca dan ook een beter keuze dan het zuiden van Spanje. De Costa Blanca is gemiddeld wel iets warmer dan de onder Nederlanders zo populaire Costa Brava. Aan de Costa Brava is er echter een grotere kans op pittige regen- en onweersbuien.

Het zomerse weer aan de Costa Blanca houdt ten minste tot september aan. Wel neemt de kans op een regen- of onweersbui toe in september. Ook blijft het ’s avonds iets minder lang warm, met name tegen het einde van de maand. Oktober is een overgangsmaand die alle kanten op kan gaan. Sommige jaren zorgen storingen ervoor dat het grootste deel van oktober vrij instabiel weer kent, terwijl tijdens andere jaren hogedrukgebieden de mensen aan de Costa Blanca trakteren op veel zomerse dagen. Soms duurt de zomer zelfs tot in november.

Warme zomers

Weinig neerslag

Aan de Costa Blanca valt relatief weinig neerslag. De gemiddelde jaarsom varieert per plaats. Gemiddeld ligt deze tussen de 400 en 500 millimeter per jaar. Dat is ongeveer veertig procent minder neerslag dan in Nederland. Wat wel opvallend is, is dat áls het regent aan de Costa Blanca, de gemiddelde hoeveelheid die binnen een etmaal valt wel aan de hoge kant is. De kleinste kans op neerslag heb je in de zomermaanden. De kans dat regen gepaard gaat met onweer is dan wel groter. De natste periode is vanaf eind september tot begin mei, met oktober duidelijk als natste maand. In oktober valt er gemiddeld ongeveer net zoveel regen als in Nederland.

Milde wintermaanden

De winterperiode is uitgesproken mild aan de Costa Blanca. Overdag ligt de temperatuur gemiddeld tussen de 14 en 20 graden. Warmer kan echter ook, waardoor je lekker aan het strand kunt liggen terwijl men in Nederland binnen bij de kachel zit. Voor een serieuze winterzonvakantie is de Costa Blanca vaak net niet warm en stabiel genoeg. Je kunt geluk hebben, maar voor een strandvakantie heb je toch vrij constant weer nodig met temperaturen van ten minste 22 graden Celsius.